Centar za razvoj djece i mladih – Senzorna integracija

logo czrdim finalelement2_A4-flatten

 

U sklopu projekta “Centar za razvoj djece i mladih” kojeg provodi Udruga za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „PREVENCIJA“ uz suradnju s projektnim partnerima, korisnici sudjeluju u aktivnostima senzorne terapije/integracije.

Evo što o senzornoj terapiji kaže voditeljca senzorne integracije Melita Dragić,mag.logopedije senzorni pedagog

 

Senzorna integracija je način na koji naš mozak prima,obrađuje i procesira informacije koje prima preko osjetila. Naši senzorni sustavi su: vestibularni (kretanje,ravnoteža),

proprioceptivni (mišići i zglobovi), taktilni (dodir), vizualni (vid), auditivni (sluh), olfaktorni (miris) i gustativni(okus). Stimulacijom tih sustava: hodanjem, skakanjem, penjanjem, ljuljanjem, vrtnjom… stimuliramo mozak i razvijamo bazične oblike učenja, potičemo razvoj mišljenja i kreativnost.

Znakovi  koji upućuju na probleme u senzornom području su: prekomjerna ili nedovoljna osjetljivost na dodir, zvuk, prizor, pokret, okuse ili mirise, problemi pažnje, ravnoteže, kretanja, komunikacije i govora, motoričkog planiranja te socijalno emocionalne teškoće. Mozak ne može integrirati osjetilne informacije iz okoline i tada je potrebna intervencija senzornog terapeuta ili senzornog pedagoga.

Senzorna integracija se provodi u senzornom kabinetu koji je opremljen tako da zadovolji zahtjeve i potiče upotrebu svih navedenih sedam osjetila. Senzorni kabinet je uređen i opremljen tako da potiče djecu na kretanje i igru. Terapija je individualna i provodi se kroz vođenu igru uz educiranu osobu. Provođenje senzorno integracijske terapije koristi djeci s poteškoćama u razvoju kao što su autizam, CP i motoričke smetnje, ADHD, govorno-jezični poremećaji i sl.

Provedba projekta počela je 06.04.2020.godine i traje do 06.04.2022.godine. Projekt se provodi u partnerstvu s: Udruga za autizam Sunce, Udruga za rad s mladima “BREZA”, Dječji vrtić Radost i “MI” Udruga roditelja djece i osoba s poteškoćama u razvoju.

Ukupna vrijednost projekta je 1.470.411,00 kuna. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 1.470.411,00 kuna (100% sufinanciranje). Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je odobren unutar poziva u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.2020., Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici- Faza I.

Sadržaj ove objave je isključivo odgovornost Udruge za prevenciju socijalnopatološkog ponašanja mladih „PREVENCIJA“, i ne odražava nužno stav Europske unije.

Za više informacija o EU fondovima posjetite: www.razvoj.gov.hr i www.strukturnifondovi.hr

senzorna 2 senzorna 1

FSZ_2347-Small-624x417 FSZ_2344-Small-624x417 FSZ_2320-Small-624x417 FSZ_2316-Small-624x417 FSZ_2315-Small-624x417 FSZ_2337-Small-624x417

 

admin