Studijsko putovanje na Veli Lošinj – CZPM

U sklopu projekta “Centar za podršku mladima” kojeg provodimo s partnerom – Udrugom za promicanje kvalitete života i održanja mentalnog zdravlja “Pozitiva” i Gradom Nova Gradiška kao suradnikom , za korisnike je organizirano besplatno studijsko putovanje na Veli Lošinj.

U ranu zoru (17. lipnja) okupili smo se na autobusnom kolodvoru Nova Gradiška odakle smo se uputili prema navedenoj destinaciji. Kroz nekoliko smo sati došli do Krka gdje smo se ukrcali na trajekt za otok Cres. Putovanje trajektom je trajalo nekih 25 minuta odakle smo ponovno uskočili u autobus i uputili se prema Youth hostelu na Velom Lošinju.

S obzirom da se autobusom nije moglo doći do hostela, s prtljagom smo izašli na obližnjem parkiralištu gdje smo zajednički krenuli prema hostelu. Na brzinu smo se upoznali s voditeljicom hostela i tamošnjim osobljem, rasporedili u sobe, presvukli u navijačke majice i krenuli na ručak u obližnji restoran “Havana”. Nakon ručka očekivao nas je posjet Lošinjskom edukacijskom centru “Plavi svijet” gdje smo imali dogovoren termin za predavanje o dupinima. Naučili smo neke nove stvari što dosad nismo znali, a zatim smo svoje znanje provjerili rješavanjem kvizova različitih težina. Poslije predavanja uslijedilo je slobodno vrijeme koje su neki iskoristili za odlazak na plažu, a neki su otišli u obližnje kafiće gdje su zajedno s Lošinjanima navijali za Hrvatsku u utakmici protiv Češke :)

Nakon prespavane noći i odrađenog doručka, očekivao nas je put za Mali Lošinj iz čije smo se marine uputili prema pučini u potragu za dupinima. Usput smo pokupili i našeg vodiča, a plovidba je uz glazbu bila još opuštenija. Određeno vrijeme smo plovili dok nismo naišli na prve dupine. Odmah su se tu iz džepova vadili mobiteli, iz torbi fotoaparati gdje smo ih pokušali uslikati – i uspjeli. Vodič nam je na početku rekao da je moguće da ih nećemo ni vidjeti, a na kraju smo vidjeli 7 dupina, dva mladunceta i bebu. Nakon slikanja i snimanja dupina, krenuli smo natrag prema marini Malog Lošinja. Uslijedilo je slobodno vrijeme i lagana šetnja gradom. Vratili smo se u “Havanu” na ručak, a poslije smo krenuli i na kupanje.

U Lošinjskom edukacijskom centru nas je očekivalo još jedno predavanje, ovoga puta o kornjačama. Opet smo nakon predavanja rješavali kvizove, a usvojili smo i albino dupina – Albusa :) Poslijepodne smo iskoristili za još jedno kupanje, slikanje, odlazak na burek i sladoled, šetnju gradom i uz more. U povratku prema trajektnoj luci za Krk nam se pokvario autobus pa smo propustili dva trajekta. Čekanje novog autobusa smo skratili igrajući improvizirani pikado, Alias i slično. 5 nas je minuta dijelilo da zakasnemo i na treći trajekt, no ipak smo stigli. Korisnici, a i mi isto, umorni smo se, ali zadovoljni vratili kući i svi smo se složili u istoj misli – šteta što naš mali izlet ipak nije trajao duže :)

Lošinju smo rekli doviđenja, ali ne i zbogom :)

Galeriju slika s našeg putovanje možete vidjeti na linku –  Studijsko putovanje na Veli Lošinj ili na facebook stranici Udruge “PREVENCIJA”.

 

 

admin